Bravo... USA har gjort det igen...

Tyckte detta var värt att nämna, USA har tagit ett steg för långt i deras idiotiska kamp mot fildelning och har nu via ett lagförslagt som heter COICA redan! börjat stänga ner torrent sidor.
Trots att lagförslaget bara är ett lagförslag, det är inte inröstat som en lag ännu!
Det är dessutom ett privat företag som står för att stänga ner hemsidor, mer info finns här.

För att rapportera kring lite om klustret, jag ska idag iväg till Proxxi och låna en skärm så att jag kan konfa mastern och faktiskt se vad jag gör lol :P
(Om ni är i stockholms trakten så får ni gärna titta förbi där, det är ett allmänt hak för datorentusiaster och teknik intresserade i närheten av kth,  mer info finns på deras hemsida)
Men hela planen för idag är att skaffa skärm, skaffa AWG18 tråd så att jag kan göra klart den andra EPS12v kontakten och löda ihop den så att jag faktiskt kan starta upp hela schabraket idag förhoppningsvis. Då jag även ska leka mattelärare för en kompis så kanske jag inte kommer så lång som att sätta igång med att konfa klustret, men sätta ihop delarna borde jag lyckas hinna med :)

Peta på pinnar och döda tummar

Idag träffade jag Gnitset från #foss-sthlm@freenode och fick 7st moderkortsdistanser av honom så att jag kan fortsätta  bygget av chassit.
Jag skulle även se till att få den andra EPS12v kontakten gjorde och det var lättare sagt än gjort för då måste man först ta bort de existerande pinnar, vilket inte är det enklaste.

Jag började ta bort pinnarna som man brukar göra när man ska sleeva dem, använde ett par staples från en häftapparat och tryckte in dem i pinnarna från den sidan som ger kontakt med moderkortet, vilket gör att 2st hakar på pinnen trycks in och man kan dra ut pinnen från kontakten.
När jag lyckats ta ut 6 av 8 pinnar på EPS12v kontakten som satt på konvertern så lyckades jag dra loss sladden på de sista 2 -.-
När jag skulle ta bort de 2 så lyckades jag få ett stort jack i tummen som gjorde det ofantligt mycket svårare att ta bort pinnarna från 6-pins PCIe kontakten, men med lite trixande så lyckades jag med det också och valde att sluta där innan jag skadar mig själv mer lol
Något som ska noteras är att pinnarna på PCIe 6-pins kontakten som satt i PSUn satt mycket mycket lösare än de som satt i EPS12v kontakten på konverteringskabeln.

Lite bilder:


Moderkortsdistanser på plats, om ni undrar hur jag gjorde så var det bara att borra ett hål på ca 3-4 mm diameter och skruva i, älskar trä ibland :)



Moderkort på plats som den ska

Edit:
Som ni kanske märker i detta inlägg så valde jag att strippa en PCIe 6-pins istället och det blir inte på en separat 12v rail heller, men det kanske kommer i framtiden, men då blir det att göra om hela PCIe kabeln med AWG 16 tråd istället för att säkra det från överbelastning

Ett par skruvar lösa? och hög spänning med PSUn

Behöver införskaffa lite små saker som krympslang och moderkortsdistanser och såg att de hade fina saker hos Kjell och Co.
En box med ca 90st krympslangar av diverse tjocklekar och pc skruv set var siktet inställd på och när jag väl kom till butik så tog de fram krympslangen och sen när de skulle ta fram pc skruv settet så fanns enbart 2st distanser per påse... No way att jag betalar 49kr för 2 st idiotiska distanser!

Jag kom hem med en box krympslangar för 99kr dock, blir att leta moderkortsdistanser från vänner och familj helt enkelt :)

När jag började kolla på PSUn så märkte jag en grej, visserligen hade den både en EPS12v kontakt och en P4 kontakt som jag hittat konverterar till EPS12v för men de satt på samma kabel :(
Dvs att all ström skulle gå igenom samma stackars kablar och då man använder AWG 18 kablar för PSUn så klarar de bara av 2.3A st, och då en EPS12v kontakt kan max dra 7A så blir det väldig överbelastning på dessa tunna kablar om man kör 2st EPS12v kontakter
(1 tråd klarar max 2.3A och det är 4 kablar per EPS12v kontakt som bär strömmen, dvs 2.3A x 4 klarar en EPS12v:as trådar vilket blir 9.2A totalt och har goda marginaler till de 7A som en EPS12v:a mest ska kunna dra)
Så efter lite snack och diskussion i irc-kanalen #foss-sthlm@freenode så bestämde jag mig för att jag använder en separat 8-pins PCIe kontakt och använder dens 3 12v för att ansluta till de 4st som en EPS12v kontakt behöver och ansluter de 5 jord kablarna till de 4st jord som en EPS12v:a ska ha.
Då ligger denna kontakt dessutom på en annan 12v rail vilket minskar risk för överbelastning av 12v ännu mer


Bilder!

Nu har jag äntligen fått hem alla paket som utgör min master node, dags för uppackning.
Alla boxar "små", äntligen har alla kommit

... men väldigt lite innehåll :) Tyckte det var en ganska rolig grej att Dustin paketerade en stackars P4 4-pins -> EPS12v 8-pins konverterar med en så stor box

Stor box, litet innehåll. Låter som titeln på en ganska dålig kampsports film :)

Här har vi allt som tillslut kommer utgöra mitt kluster.    Totalt kostar de runt 21 tusen tillsammans, men de kommer vara roligt att labba med dem :)

Här är all hårdvara som kommer utgöra min master-node i klusterprojektet.
Totalt värde: ca 21 000kr, jag har drömt om att kunna göra ett sånt här kluster i snart 3 år, och lika länge har jag skissat på hur det ska se ut och äntligen så händer det.

Shineh :P

Shineh moderkort, jag har aldrig förut fått se ett dual socket moderkort. Aldrig ens på långt håll har jag lyckats hitta det, men de är riktigt snygga :)



Powered by Cougar! Man fick med lite smått och gott med PSUn

Det var ett mycket läckert och coolt nätaggregat som Cougar lyckats producera.    Den känns gedigen, har väldigt fin finish på metallen och en rejält tilltagen fläkt.  Sen så får vi se hur mycket den revar upp då den har mellan 87% och 90% effektivitet beroende på last.

PSUn är riktigt riktigt snygg, blank metal finish, kablar sleevade med matchande färger och en rejält tilltagen fläkt. Att den har en effektivitet på minst 87%-90% beroende på last är bara pricken på i:et, det ska bli ett nöje att stifta bekantskap med detta PSU

Jahapp, då var det dags då :)

Nu börjar saker komma på plats och eftersom jag kommer bli mördad ett par gånger om jag inte skriver någon form av logg över mitt bygge/forskningsprojekt så är det väl bäst att man börjar.

Hårdvara börjar trilla in, de flesta sakerna fick jag för nästan en månad sedan så som diskar, fläktar, PSU och RAM och idag ska jag dra och hämta moderkort, CPUerna och kylflänsarna.
För de som undrar så blev det till slut detta som jag kommer ha i master noden:
AMD Opteron 6128 x2
Supermicro 2U passiv kylfläns socket G34 x2
Supermicro moderkort H8DGU-O
Cougar S Power 550W
Western Digital Cavial Black 640GB 32MB Cache x2 (Ska sättas i RAID 0 för ännu mer jummeh performance)
Kingston DDR3 1x4GB 1333 MHz ECC REG CL9 x4

Den switch jag kommer använda för att ansluta slavnoderna till mastern är en HP Procurve 1410-8G vilket är en 8 portars Gigabit switch och som jag, och andra, tror är bara en relabelled 3com switch men det verkar vara bra hårdvara.
Jag tycker om de 3com switcharna jag har fått pilla med förut och även procurves är roliga att ha att göra med så det blir nog bra vilket som.

Sen har jag köpt diverse kruft för att kunna styra servern som ett tangentbord och mus samt skärm :P
Bilder och sånt kommer senare
Edit: Det ska vara 8st 4 GB RDIMM:ar inte 4, glömde att jag köpt till ytterligare 4st från de originala 4 som redan var införskaffade

RSS 2.0